Vårt län ligger i den absoluta toppen i landet avseende antalet självmord i förhållande till befolkningsstorlek. Det vi ser är också en variation i länet avseende upplevelsen av allvarlig psykisk påfrestning där de som främst sticker ut är kvinnor över 85 år och unga kvinnor samt män 16 – 29 år gamla där kvinnorna särskilt sticker ut. Båda gruppernas upplevelse av allvarlig psykisk påfrestning har ökat med tiden och det är även dessa grupper som i huvudsak sett ett minskat psykiskt välbefinnande.
Överlag ligger Norrbotten under rikssnittet för det psykiska välbefinnandet och detta gäller även avseende den allmänna hälsan, särskilt för kvinnor. Detta ska sättas i kontexten att Sverige överlag är ett land med särskilt mycket psykisk ohälsa bland våra unga relativt de andra nordiska länderna och även relativt stora delar av Europa. Norrbottens problem blir i den kontexten särskilt allvarligt.
Vi moderater ser den här utvecklingen som helt oacceptabel och fler insatser behövs. Från nationellt håll har den moderatledda regeringen, genom strategin Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention, pekat ut riktningen för hela samhällets arbete kring psykisk hälsa och suicidprevention. Man skapar förutsättningar från nationellt håll för att samordna arbetet men det kräver att hela samhället tar sin del av ansvaret.
Vi moderater i Region Norrbotten kräver ett omtag kring den psykiska hälsan och det självmordsförebyggande arbetet i vårt län. Vi vill självklart att den socialdemokratiskt ledda regionledningen ska göra sitt men vi moderater är gärna med och bidrar med förslag på åtgärder för att komma på rätt väg. Vi vill i ett första skede:
Göra ett omtag kring psykiatri-krisen i Piteå genom:
- Att en haverikommission tillsätts med anledning av psykiatri-krisen i Piteå. Den kris vi sett för psykiatrin i Piteå det senaste året där stora delar av personalen slutat samtidigt som köerna ökat kraftigt är något som är extremt oroväckande. En så avsevärd försämring som vi sett på så kort tid är anmärkningsvärt och extremt oroväckande vilket är varför detta måste undersökas ordentligt för att vi ska veta exakt vad som gjorts fel och lära av de misstag som begåtts.
- Att starta upp avdelning 25 i Piteå igen. Detta för att inte bara förbättra tillgången till psykiatrisk vård i Piteå utan också bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen, minskad belastning på övriga vårdinrättningar och en mer sammanhållen och tillgänglig vårdkedja för patienter i behov av psykiatriskt stöd.
- Att återupprätta självinläggningsplatserna i Piteå. Dessa har stöd i evidens och har överlag varit ett lyckat projekt. Människor som mår dåligt och känner att de behöver läggas in ska kunna göra det. Att det inte längre finns några självinläggningsplatser i länet är ett svek mot de som mår dåligt och det vill vi snarast möjligt ändra på.
Förbättra specialistpsykiatrins konsultationsstöd genom:
- Att utveckla specialistpsykiatrins konsultationsstöd till primärvården, elevhälsorna i länet samt till primär- och specialistvårdens somatiska verksamheter. Detta för att den specialistkompetens som finns inom specialistpsykiatrin ska kunna användas som stöd redan i ett tidigare skede i vårdkedjan. Exempelvis då genom att elevhälsan och primärvården ska kunna använda detta som stöd för att ge de som mår dåligt bästa möjliga insatser.