Syftet med familjecentralerna är att främja fysisk och psykisk hälsa hos barn och föräldrar samt att erbjuda ett lättillgängligt stöd i ett tidigt skede. Genom att samlokalisera de olika verksamheterna kan en bättre samverkan uppnås, vilket har visat sig vara en framgångsfaktor för att tidigt upptäcka och åtgärda problem hos barn i åldrarna 0–6 år.
Effektivt förebyggande arbete
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har kartlagt familjecentralerna i Sverige och konstaterar att dessa bedriver ett omfattande hälsofrämjande och förebyggande arbete. Genom tidiga insatser och föräldrastöd i samverkan mellan de samlokaliserade verksamheterna, men även med andra berörda aktörer, bidrar familjecentralerna till ökad trygghet och bättre hälsa för barn och deras familjer.
Familjecentralerna fungerar som en lågtröskelverksamhet där familjer enkelt kan få hjälp och stöd utan att behöva vända sig till flera olika myndigheter. Detta ökar tillgängligheten till insatser och bidrar till ett mer sammanhållet stöd för barn och föräldrar.
Samverkan mellan kommuner och regioner krävs
För att kunna etablera familjecentraler krävs samverkan mellan kommuner och regioner, då det handlar om samlokalisering och samordning av både kommunala och regionala verksamheter. Stöd för samordningen kan också erhållas från statliga aktörer som Länsstyrelsen och Föreningen för familjecentralers främjande.
Vi vill införa familjecentraler i Norrbotten
Med anledning av regeringens satsning vill Moderaterna i Norrbotten att Region Norrbotten ska samarbeta med kommunerna i länet för att införa familjecentraler i samtliga kommuner. Syftet är att stärka det förebyggande arbetet och att bidra till ökad trygghet och gemenskap för barn och deras familjer i hela Norrbotten. Familjecentralerna spelar en viktig roll i att skapa en trygg uppväxt och förebygga problem i ett tidigt skede. Genom att införa dem i alla kommuner i Norrbotten kan vi göra skillnad för både barn och föräldrar.
Införandet av familjecentraler ses som ett viktigt steg i arbetet för en tryggare och mer sammanhållen samhällsutveckling där barn och föräldrar får det stöd de behöver på ett tidigt stadium.